top of page

Klubbens historia

av Susanne Kihl

Kungälvs Brukshundklubb har idag ca 250 medlemmar och vi är en av 30 lokalklubbar som finns i Västra Distriktet.


Du som medlem ska alltid känna dig välkommen till klubben oavsett vad du vill göra med din hund eller vilken ras du har. Det finns aktiviteter för oss alla!
Idag sysslar vi med många olika grenar på klubben såsom agility, bruks, tävlingslydnad, rallylydnad, nosework & specialsök, men det finns säkert mycket mer som vi gör tillsammans med våra fyrbenta vänner som inte alltid syns.

Kungälv BK är en aktiv klubb med stora tävlingsframgångar i flera olika hundsporter, men framförallt inom bruksgrenarna och agility.
Så gott som varje år har vi haft med ekipage som lyckats kvala till bruks-SM och så även i år 2018 då SBK fyller 100 år.

 

Vi var under 1990-talet en klubb som var mycket aktiv med mentaltester, både korningar och mentalbeskrivningar. Vi hade då ett stort antal utbildade funktionärer inom mentalitet, men tyvärr har vi idag ingen av denna verksamhet kvar på vår klubb då bland annat brist på mark råder.

 

Hundägarutbildning är något som Kungälv BK varit oerhört duktiga på, då vi alltid hade som mål att ha minst en utbildad SBK instruktör i varje kurs som hölls tillsammans med en hjälpinstruktör. Det hölls varje år många kurser på klubben med allt från valpkurser till tävlingskurser, men även inom allmänlydnad och agility.
Vi var flitiga med att utbilda och kompetensutveckla våra instruktörer, vilket vi självklart har som fortsatt mål att göra.

 

Men hur och när bildades egentligen Kungälvs Brukshundklubb?

Då vår klubbstuga tyvärr brann ner till grunden 1988 så finns det inget material kvar från klubbens historia så jag har varit i kontakt med några medlemmar som varit med från starten, bland annat Magret Selander & Leif Gustafsson

 

Klubben blev en fristående brukshundklubb 1972 efter att ha varit en underklubb till SBK Göteborgsavdelningen under många år och klubbens första träningsplats var vid Iskällan i Kungälv.

Klubben flyttades 1971 till industriområdet i Skälebräcke och då låg klubben mittemot infarten till Trankärrsvägen och Hogmalms Plåt.

 

Det var inte länge klubben fick vara kvar på ett ställe, utan 1978-79 var det dags igen för en flytt till Ullstorp i Kareby. Detta år bildades även SBK-u i Kungälv (Svenska Brukshundklubbens-ungdom) som senare och numera heter Sveriges Hundungdom. Kungälvs Hundungdom lades vilande för ett antal år sen och är fortfarande vilande, men idag har klubben en ungdomssektor som drivs i klubben av några energiska medlemmar. I Ullstorp fick vi vara kvar under ganska lång tid, innan vi fick flytta igen.
Vår fina klubbstuga som var ett gammalt torp och som byggdes ut med baracker och inreddes med fin träpanel av händiga klubbmedlemmar brann ner till grunden 1988 då en pyroman härjade på flera brukshundklubbar i västra distriktet. Personen togs som tur var på bar gärning vid Uddevalla BK då hen tänkte bränna ner även denna klubbstuga.

 

År 2004 så var det återigen dags för att Kungälv BK skulle få flytta på sig då det skulle byggas bostäder på vårt klubbområde i Ullstorp. Denna gång gick flytten lite längre bort mot Kareby, fast på andra sidan vägen.

Plötsligt hamnade vi mitt emellan E6 och gamla E6, två hårt trafikerade vägar, ingen skog och inga fina rastslingor som vi var bortskämda med på Ullstorp. Här i Arntorps industriområde finns vi fortfarande kvar  i väntan på att vi ska få ny mark att flytta till, då Kungälvs Kommun valt att det ska byggas industrier på vårt klubbområde.

 

Som sagt, vi är en ideell förening med stort behov av alla hjälpande händer och vi hälsar dig välkommen, gammal som ny medlem.

 

Inte lätt när minnet sviker ibland, men jag har försökt sammanfatta Kungälv BK:s historia med viss reservation för att inte alla årtal mm kanske stämmer fullt ut.

 

Författat av Susanne Kihl, Medlem i Kungälv BK sedan 1978 (SBK-U)

bottom of page